Willen mensen langer thuis blijven wonen, zullen uiteindelijk tienduizenden woningen aangepast moeten worden!

Het kabinet wilt dat ouderen langer thuis blijven wonen, maar er zijn helaas veel te weinig huizen zijn geschikt. De urgentie op dit onderwerp ontbreekt. Dat zegt Doekle Terpstra, voorzitter van ondernemersorganisatie voor de installatiebranche UNETO-VNI en aanjager van het Techniekpact en Zorgpact.

Levensloopbestendig wonen

In een interview met de Nationale Zorggids spreekt hij zijn zorgen uit over het levensloopbestendig maken van woningen. En die zorgen zijn meer dan terecht. In de zorg staan we namelijk aan de vooravond van een aantal hele grote ontwikkelingen. De installatietechniek gaat zeker een verschil maken. En dan met name over het levensloopbestendig maken van woningen, aldus de heer Terpstra. Onze zorgbadkamer is zijn tijd vooruit en sluit precies aan op de wensen van de heer Terpstra. We noemen dit dan ook een levensloopbestendige badkamer.

Aangepaste badkamer

De badkamer is een plek waar uitstraling, technologie en specifieke gebruikseisen op een vaak klein oppervlak samenkomen. Deze ruimte hoort als een handschoen te passen. Bano heeft een bijzondere zorgbadkamer ontworpen waarbij schoonheid en praktische eisen in een gelijkgestemd geheel geïntegreerd zijn. Door de innovatieve installatietechniek van Bano, kan de badkamer in ieder geval al levensloopbestendig worden gemaakt. In dit concept kun je onder andere ons unieke elektrisch sta-op toilet en elektrisch in hoogte verstelbare zorg-wastafel vinden.

Willen mensen langer thuis blijven wonen, zullen uiteindelijk tienduizenden woningen aangepast moeten worden!

Het kabinet heeft veel aandacht besteed aan het langer zelfstandig thuis blijven wonen. Dat is ook wat de mensen graag willen, dus wat dat betreft heeft het kabinet een goede keus gemaakt. Maar het is niet zo dat de woningen daarvoor al helemaal in orde zijn gemaakt. Sterker nog: in Nederland moeten we de alarmbellen laten rinkelen. Willen mensen langer thuis blijven wonen, zullen uiteindelijk tienduizenden woningen aangepast moeten worden. Maar dat lukt op dit moment niet. We doen in Nederland iets niet goed.

Hoe dat komt, daar heeft Terpstra zeker een antwoordt op:

Ik denk dat de urgentie op dit onderwerp onderschat wordt. Er bestaat geen goede agenda om het levensloopbestendig maken van woningen onder de aandacht te brengen. Als Nederland de zorgkosten omlaag wil brengen, moeten we kijken naar hoe we de woningen kunnen aanpassen. Daar kunnen we enorm veel geld mee verdienen. Maar dan moeten we de mouwen opstropen. Er moet geploegd worden, maar er wordt te weinig geploegd. Hier zit een waanzinnig perspectief in opgesloten. Helaas laten we op dit moment de kans liggen.

Ook over de blijverslening heeft Terpstra een duidelijke mening:

Om aan te geven dat dit thema onvoldoende op de agenda staat, noem ik de Blijverslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten, die bedoeld is om woningaanpassingen voor ouderen tegen gunstige voorwaarden mogelijk te maken. Deze regeling lijkt een fiasco te worden. Er wordt nauwelijks gebruik van gemaakt en dat geeft te denken. Ik gooi graag een knuppel in het hoenderhok; het wordt tijd dat partijen elkaar gaan vinden in het maken van een agenda op dit thema.

We kunnen dus concluderen dat er nog veel werk aan de winkel is voor onze regering.